INTREBARI SI RASPUNSURI DESPRE ESWL (LITOTRIPSIE EXTRACORPOREALA)

Dr. Dan Tigaran, medic primar urologie, medic primar andrologie, Clinica Urologica Timisoara.

Introducere

Pietrele la rinichi, tratate prin litotripsie extracorporeala (ESWL), la Centrul de urologie Timisoara
”Pacientul pleaca de la noi pe picioarele lui”
Dotat cu aparatura medicala performanta si cu o echipa de medici specialisti, Centru Medical Urologica Tim Timisoara trateaza pacientii cu pietre la rinichi si nu numai, prin metode moderne, fara a apela la bisturiu, acestia fiind, de asemenea, scutiti si de disconfortul unei internari. Una dintre aceste metode, deloc agresiva, cunoscuta sub denumirea de litotripsie extracorporeala, foloseste ultrasunete în fragmentarea calculilor renali (pietre). La Centrul Medical Urorologica Tim, pacientii care sufera de aceasta boala renala au posibilitatea de a se trata fara a fi supusi unei interventii chirurgicale, cu ajutorul unui aparat de ultima generatie, cel mai recent din Romania, ce functioneaza cu unde sonice.

Intrebari si Raspunsuri

In ce consta aceasta metoda moderna de tratament si cum functioneaza acest aparat care face „minuni” eliminand pietrele de la rinichi fara a fi necesara interventia chirurgicala?
”Litotripsia extracorporeala ESWL (Litrotritia Extracorporeala cu Unde Soc), cunoscuta în termeni populari ca si bombardarea pietrelor de la rinichi, reprezinta dezintegrarea calculilor sub influenta undelor soc, generate de aparatul litotriptor. Aparatul permite fragmentarea pietrelor, atat a celor de la rinichi, cat si cele plecate pe ureter. Undele soc se focalizeaza pe pietre si le pulverizeaza în fragmente mici fara sa apara leziuni pe organele învecinate. Dupa ce au fost fragmentati, calculii sunt eliminati de catre pacienti prin urina, sub forma de pulbere. Se pot sparge pietre între 3 milimetri si 20 de milimetri. Aparatul de care dispune cabinetul nostru se numeste MODULITH, este unul dintre cele mai performante, produs de firma elvetiana Storz Karl, si costa aproximativ doua sute de mii de euro”.

Cat timp dureaza procedura de tratament?
”Aproximativ o jumatate de ora, dupa care pacientii pot pleca de la noi pe picioarele lor. Metoda nu este una dureroasa si se face fara anestezie. În timpul interventiei, pacientul poate sa simta cateva întepaturi, iar dupa ce aceasta a fost finalizata, exista posibilitatea sa apara hematuria, adica urinarea cu sange, însa pacientul nu trebuie sa se sperie. Persoanele depistate cu pietre mai mari de 2 centimetri au nevoie de mai multe sedinte cu sau fara protezare ureterala”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *