Terapia hiperplaziei benigne de prostată folosind vaporizarea fotoselectivă a prostatei cu ajutorul laserului Green Light

Terapia hiperplaziei benigne de prostată folosind vaporizarea fotoselectivă a prostatei cu ajutorul laserului Green Light
      Dr. Alin Cumpănaș Medic primar urolog

În ultimele decenii, majoritatea pacienților diagnosticați cu hiperplazie benignă de prostată sunt tratați medicamentos.

În cazul în care este necesar tratamentul chirurgical (de obicei datorită retenței acute de urină repetate, a altor complicații ale hiperplaziei benigne de prostată sau datorită ineficienței tratamentului medicamentos), golden-standard –ul este considerat, de multă vreme, rezecția transuretrală a prostatei (TURP) monopolar sau bipolar. Cu toate acestea, în ultimii ani, au apărut terapiile minim invazive utilizând laserul pentru enucleerea sau pentru vaporizarea țesutului prostatic. Utilizarea pe scară din ce în ce mai largă a acestor metode, mai ales în țările cu sisteme de sănătate foarte bine dezvoltate, este explicabilă prin avantajele oferite de rezultatele obținute la care se adaugă spitalizarea scurtă sau chiar efctuarea acestor proceduri în ambulator.

În clinica privată Urologica Tim din Timișoara  am început să utilizăm vaporizarea fotoselectivă a prostatei din 2014, utilizând laserul Green Light produs de compania American Medical Systems. Am decis să implementăm această procedură – o investiție deloc ieftină – convinși că există pacienți care își doresc să evite spitalizarea, să poarte cât mai puțin cateterul uretrovezical și să se reîntoarcă cât mai curând la ritmul și modul lor obișnuit de viață iar vaporizarea fotoselectivă a prostatei utilizând Green Light Laser răspunde pe deplin acestor așteptări. Rezultatele funcționale foarte bune, asociate cu faptul că procedura se poate efectua în regim de spitalizare de zi (pacientul este externat în ziua operației) au făcut ca această procedură să fie preferată de un număr din ce în ce mai mare de pacienți.

Din punctul de vedere al urologului, apreciem faptul că odată parcursă curba de învățare, procedura este relativ simplă, vaporizarea țesutului prostatic este una sigură, cu puține complicații intraoperatorii semnificative, cu urina limpede la sfârșitul procedurii, permițând extragerea cateterului uretrovezical uneori în aceeași zi sau a doua zi după intervenție. În plus, metoda este extrem de convenabilă în cazul pacienților cu tratament anticoagulant (destul de frecvent întâlniți în activitatea noastră curentă). Din punctul de vedere al rezultatelor, vaporizarea fotoselectivă  a prostatei oferă rezultate excelente în cazul hiperplaziei benigne de prostată complicată cu retenție acută de urină. Datele studiului GOLIATH – cel mai mare studiu prospectiv randomizat legat de această tehnică, realizat în 29 de centre urologice din Europa și publicat în 2014 în European Urology – indică faptul că rata de reintervenție după TURP la o lună este de trei ori mai mare comparativ cu vaporizarea fotoselectivă prin metoda Green Light. De asemenea, rezultatele metodei sunt comparabile cu cele ale TURP în privința ameliorării simptomatologiei, a debitului urinar maxim și a procentului de țesut prostatic îndepărtat. În plus, metoda este net superioară TURP în privința duratei cateterismului uretrovezical și a reîntoarcerii la ritmul de viață obișnuit.

Pacienții noștri au preferat metoda în primul rând datorită eficienței metodei  coroborată cu posibilitatea de a fi efectuată în regim ambulator, la care se adaugă durata foarte scurtă a cateterismului uretrovezical postoperator, a reinserției sociale (și profesionale) rapide.

Rezultatele pe care le-am observat din experiența clinicii noastre, alături de datele din literatură, ne fac să recomandăm metoda pacienților care au indicație pentru această metodă și care își doresc o procedură simplă, eficientă, în regim privat ambulator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *